Bodrum’a içme suyu sağlayan barajların su seviyesinin düşmesi nedeniyle su sıkıntısı isyana dönüştü

KENAN GÜRBÜZ/BODRUM

Bodrum’da yaşanan su sıkıntısı sonrasında, vatandaşlar, turistik oteller ve turizm tesisleri 3 tonluk bir tanker için yaklaşık 2 bin TL ödüyor ve su alabilmek için belediyeye ait tankerlerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Bazı mahallerde ise muhtarlar su ihtiyacını karşılamak için vatandaşlara su tankerleri ile su dağıtıyorlar.

SUYA YAPILAN ZAMMA TEPKİ

Bodrum’da susuz günler yaşanırken Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin temininde güçlük yaşanan içme suyuna yaptığı yüzde 100’e varan zam yaparak suyun metreküpünü 18 TL’ye çıkarmasına da vatandaşlar tepkili.
Vatandaşlar, tepkilerini şöyle ifade ettiler:

Muğla Su ve Kanazilasyon İdaresi (MUSKİ )su tarifelerinde Eylül ayında fahiş bir zam yapmış görünüyor. MUSKİ aylık olarak TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranını kullanarak (2 ay geriden gelerek) zam yapmaktayken bu politikayı Eylül ayında bıraktı ve Temmuz ayı TÜFE’si olan %9,49 yerine bir anda %40,5 gibi fahiş bir oranda zam yaptı. En düşük kademe (0-10m3) konut su fiyatı 11,72TL’den 16.47TL’ye, normal kademe (10m3 üstü) ise 23,78TL’den 33,41TL’ye arttırılmış görünüyor. Zaten aylık düzenli olarak TÜFE oranında zam yapılırken bir anda böyle fahiş bir artış yapılması kabul edilebilir bir durum değil.

BODRUM BELEDİYESİNDEN SU TANKERİ DESTEĞİ

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum genelinde yaşanan su sıkıntıları ve Bodrum Belediyesi’nin su taleplerine karşı yapmış olduğu çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Aras açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Küresel iklim krizi ile mücadele edilen şu günlerde Bodrum’a su sağlayan barajların da kapatılmasıyla birlikte ilçemizde son günlerde yaşanan su sıkıntıları dolayısıyla Bodrum Belediyesi olarak elimizden geldiğince vatandaşlarımızın su taleplerini karşılıyoruz. Bodrum’daki muhtelif su kuyularından temin ettiğimiz suları, halkımıza ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bodrum Belediyesi Çağrı Merkezinde alınan talepler, ilgili müdürlük tarafından kayda alınırken vatandaşlarımızın hanelerine sırayla su takviyesi yapıyoruz. Bu kapsamda Bodrum Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü’nden üç araçla yarımadanın farklı noktalarına ulaştırılan su için Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler ile Fen İşleri Müdürlüğümüzden dört araç daha tahsis ettik. Önümüzdeki süreçte toplam yedi araçla su takviyesi hizmetlerimize planlı olarak devam edeceğiz.”

915 HANEYE 2 BİN 432 TON SU VERİLDİ

Belediye ekiplerince talepler doğrultusunda yapılan çalışmaları aktaran Başkan Aras:

“Son dönemde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında toplam 915 haneye 2 bin 432 ton su temini sağladık. 3 araçla yapmış olduğumuz seferlerde günlük ortalama 75 haneye ulaştık. Taleplere istinaden 24 mahallemizde 15-30 Ağustos tarihleri arasında 165 haneye 199 sefer yaparak 677 ton suyu ulaştırdık. Eylül ayında ise 27 mahallede 433 haneye 323 sefer ile bin 115 ton su ulaştırdık. 1-14 Ekim tarihleri arasındaki çalışmalar kapsamında 27 mahallede 317 haneye 217 sefer yaparak 640 ton suyu vatandaşlarımızla buluşturduk.
Bodrum Belediye Başkanı olarak daha önceden de beyan ettiğim gibi Bodrum halkının her zaman yanında olacağız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya, tüm birimlerimizle birlikte su sıkıntılarını asgari seviyeye indirmek üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

LÜKS VİLLA HAVUZLARI SU TÜKETİMİNİ ARTIRIYOR

Ahmet Aras, Bodrum’a su sağlayan 2 barajın da kuruduğuna işaret ederek, “MUSKİ, bunu çözmenin yollarını arıyor. Yeni yeraltı kaynakları ihdas edecek. Bir taraftan da mevcut tüketimin kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle lüks villaların havuzları, sürekli değiştirilen sularıyla su tüketimini ciddi oranda arttırmaktadır. Havuzların suyunu değiştirmenize gerek yok. Yeni tip filtrasyon sistemleriyle ve kimyasallarla havuz suları 12 ay boyunca kalabiliyor. Sadece ters yıkamada eksilen su tamamlanarak fazla bir israf olmadan durabiliyor. Ayrıca peyzaj ve tarımda akıllı sulama sistemlerinin kullanılmasıyla aslında su tasarrufu sağlanabiliyor. Yine peyzajda kaktüsler, zakkumlar gibi yöresel bitkilerin kullanılmasıyla su tasarrufu yine yapılabiliyor. Biz de belediye olarak bunu yapıyoruz”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir