Meta, Karbon Emisyonlarını Azaltmak İçin Nükleer Enerjiyi Düşünüyor
Meta, küresel karbon emisyonlarıyla mücadele etmek amacıyla Google ve Amazon gibi dev şirketlerin safına katılarak nükleer enerjiye yönelebilir. Şirket, ABD genelindeki veri merkezlerini işletmek için potansiyel nükleer güç tedarikçilerinden teklifler istiyor.
2020 yılına kadar nükleer reaktörleri operasyonlarına entegre etmeyi hedefleyen Meta, bu reaktörlerin milyonlarca evi geçindirmek için yeterli olan ila dört gigawatt güç üretebileceğini belirtiyor. Bir ABD nükleer reaktör tesisinin tipik olarak 1 gigawatt güç üretebileceğini de ekleyelim. Öte yandan, Meta’nın bu yılın başlarında nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi inşa etmeyi planladığı ancak planın, nadir bir arı türünün görülmesiyle iptal edildiği biliniyor.
Meta’nın ana şirketi olan Facebook, “nükleer enerjinin daha temiz, güvenilir ve çeşitlendirilmiş bir elektrik şebekesine geçişte kritik bir rol oynayacağına” inandığı için nükleer enerjiye yönelmeyi düşünüyor. Tedarikçilere yönelik resmi açıklamada Meta, ilgili tedarikçilerden başvuruları 3 Ocak 2025 tarihine kadar kabul edeceğini belirtiyor.
Meta’nın bildirisinde şu ifadelere yer veriliyor: “Yeni teknolojik gelişmeler sektörlere etkili bir şekilde yayılırken, nükleer enerjinin veri merkezlerimizi ve toplulukları desteklemek için güç sağlayabileceğine inanıyoruz.” Şirket, “Küçük Modüler Reaktörler (SMR’ler) ve geleneksel nükleer santrallerle deneyimi olan ortaklardan teklifler istiyor.” Bununla birlikte, SMR’lerin kompakt yapısı ve geleneksel santrallere alternatif olması nedeniyle Meta’nın daha fazla ilgi gösterdiği belirtiliyor.
Son olarak, Meta’nın dünya çapında 10 milyar dolarlık internet kablosu inşa etme planı olduğunu da hatırlatalım.